– Vårt ønske er at alle skal få stabilt og raskt nett i hjemmet sitt. Den beste løsningen for det er fiber, men det passer ikke overalt, så et godt alternativ vil være å utnytte 5G-teknologien, sier Atle Andersen, leder for bredbånd og kundeutstyr i Altibox.

– 5G er ikke en erstatning for fiber. Enkelt forklart er det en måte å forlenge fibernettet vårt på ved hjelp av trådløse løsninger det siste stykket til hjemmet, i de tilfeller der det ikke er hensiktsmessig å bygge fiber, forklarer Kristin Dahle Larsen, programdirektør 5G i Altibox.

Les om forskjellene mellom ulike teknologier her

 

5G er ikke en erstatning for fiber”

 

Vil nå siste ti prosent

Så 5G er ikke en magisk teknologi som betyr at en fremtid med flyvende biler er rett rundt hjørnet.

– 5G, som står for femte generasjon mobilteknologi, gir oss mulighet til å levere bredbånd med høy hastighet og høy kapasitet via mobilnettet. Det vil kreve nærhet og fri sikt til en basestasjon, samt en fastmontert antenne på huset for å ta imot signalet, forteller Dahle Larsen.

Omtrent en halv million nordmenn mangler i dag tilgang til god og stabil internett-tilkobling. De fleste i byer har i dag tilgang til bra nett, mens i spredtbygde strøk er dekningen kun 65 prosent. I tillegg er det i mange områder økt etterspørsel etter godt nett til fritidsboliger.

– For disse kan 5G, eller Trådløst Bredbånd, som produktet vi skal komme med heter, være redningen. Vi er veldig glade for at vi nå snart kan tilby enda flere nett av Altibox-kvalitet, men 5G betyr definitivt ikke at vi sier farvel til fiber. Dersom man kan velge mellom fiber og 5G, så vil fiber alltid være det riktige valget, poengterer Andersen.

Les mer om Altibox’ mål om å få alle på nett

 

For en halv million nordmenn kan 5G være redningen

Fiber er grunnmuren, også for 5G

5G-teknologien forutsetter også basestasjoner med fibertilknytning. Fiberbredbånd er den digitale grunnmuren for alle bredbåndsløsninger – også de trådløse – og vil være forutsetning for alle kommende generasjoner mobilnett.

– Og det er det som gjør at vi og våre partnere, som har det største og best utbygde fibernettet i Norge, er så godt posisjonert. Vi har kapasiteten i nettet som kreves til å transportere dataen som trengs for å levere godt bredbånd, nå også over mobilnettet, sier Dahle Larsen.

Hun forteller at Altibox er i gang med 5G-utbyggingen, og har som mål å levere Trådløst Bredbånd i løpet av første halvår 2023.

Sjekk om du kan komme på nett med Altibox