Nå er mange av oss tilbake på hjemmekontoret – og igjen er det viktig at nettet fungerer optimalt. Her er våre beste tips for å utnytte hastigheten på bredbåndet ditt.

Igjen trappes den sosiale dugnaden opp enda et knepp for å få bukt med smittespredningen. Da er det nyttig med fiber, for nå er det ekstra viktig med et velfungerende internett.

Ekspertens tips: Bruk nettverkskabel.
«Det er mange forhold i boligen til den enkelte som påvirker opplevd hastighet på nettet.Både utstyr og plassering av dette, spiller en stor rolle i hvor godt du får utnyttet hastigheten fra fiberkabelen», sier produktsjef i Altibox, Even Karlsen.

For maks utnyttelse av bredbåndshastigheten kommer han med en tydelig anbefaling:

«Bruk nettverkskabel i pc-en, spillkonsollen eller tv-en dersom du vil utnytte hastigheten på bredbåndet ditt fullt ut. Hvis du har en bredbåndshastighet som er over 100/100 må nettverkskabelen som brukes være tilpasset hastigheten på bredbåndet. En gammel Cat5-kabel vil nemlig ikke gi deg maks hastighet», forklarer Karlsen.

Med høyere trøkk på nettet enn vanlig, er det et smart valg å kable enkelte enheter, slik at wifi-kapasiteten ikke svekkes ved nedlastning av mye data, strømming og surfing samtidig.

Produktsjefens anbefaling er da å bytte Cat5-kabelen med en såkalt Cat5e- eller Cat6-kabel, som du finner i de aller fleste elektronikkbutikker.

 

Smart plassering og Google Nest Wifi

Betongvegger, etasjeskiller, skap og dører; alt er med på å svekke wifi-signalet. Ønsker du best mulig trådløsopplevelse, bør ruteren være plassert i fri sikt til enheten som brukes. De fleste vil sitte der de ønsker i hele hjemmet, og sverger til trådløst nett.

Nest Wifi har løst dette problemet for mange.

Løsningen som Altibox tilbyr i samarbeid med Google består av en eller flere wifi-enheter som sammen med bredbåndet gir stabilt og godt nett der det trengs.

«Noen har kanskje skikkelig bra trådløst nett i stua, fordi den er plassert nær ruteren, mens i kjellerstua kan wifi-en være treg. Med Nest Wifi-punktene plassert rundt om i huset, distribueres det trådløse signalet jevnt over i boligen, slik at dekningen blir stabil og god i hele hjemmet», forklarer Karlsen.

«Et stort hus trenger gjerne to eller flere wifi-routere som jobber sammen for å gi ønsket dekning, mens i en leilighet kan det holde med en wifi-router for å gi tilfredsstillende signal», sier Karlsen.


Slik sikrer du raskest mulig hjemmenett

1. Koble enheten du bruker mye, som spillkonsoll, pc, tv, eller lignende, med nettverkskabel.

2. Bruk Google Nest Wifi til å forsterke det trådløse signalet ditt.

 

Meny