Årets sommer blir annerledes enn du hadde sett for deg. Sydenturen er avbestilt, men det betyr ikke at ferien er avlyst. Du har nå en unik mulighet til å utforske ditt eget land – og hvor er vel bedre å hente reisetips fra enn norsk film og tv?

Mange destinasjoner ble hotspots etter at store film- og tv-produksjoner gjorde dem verdensberømte. Alle ville til New Zealand etter «Ringenes Herre»; Hellas opplevde et enormt turismehopp etter «Mamma Mia»; og folk valfartet til Kroatia for å gå i fotsporene til «Game of Thrones»-karakterene.

Men du trenger ikke dra veldig langt for å besøke storslåtte locations. Norge har drøssevis av dem! Slå to fluer i en smekk og oppdag noen av de største norske film- og tv-skattene, samtidig som du får gode reisetips til vårt vakre land!


Foto: NRK
Foto: NRK

Vikingane – Karmøy og Midgard vikingsenter i Horten

NRK-komiserien følger hverdagslivet til de barbariske, men ikke så alt for smarte, innbyggerne i vikinglandsbyen Norheim omkring år 790. Selv om man skulle tro at de autentiske omgivelsene var filmsett bygget spesielt for anledningen, kan man faktisk besøke de fleste stedene i serien. De første to sesongene er nemlig spilt inn på Vikinggarden på Avaldsnes i Karmøy, mens tredje sesong ble filmet på Midgard vikingsenter i Horten.

Både Avaldsnes og Horten passer perfekt for en morsom familieferie, og er kjent for å være blant Nordens viktigste vikingdestinasjoner. Foruten Vikinggarden, som gir et realistisk innblikk i hvordan forfedrene våre levde, byr Avaldsnes på spennende attraksjoner som Nordvegen Historiesenter og middelalderkirken Olavskirken. I området rundt Midgard vikingsenter ligger Borrehaugene – Nordens største samling av storhauger fra yngre jernalder, hvor det nylig ble gjort funn av et vikingskip! Det finnes også flotte fritidsområder med turstier, badeplasser og parker i nærheten.

IMDb: 7,8


Insomnia

Insomnia – Den som synder sover ikke – Tromsø og omegn

Psykothrilleren fra 1997 med Stellan Skarsgård, Sverre Anker Ousdal, Bjørn Floberg og Maria Bonnevie i hovedrollene er etter vår mening en av de aller beste norske filmene i sin sjanger. Selv om filmen, som handler om en søvnløs Kripos-etterforsker som blir sendt nordpå for å etterforske et mord, har et noe dystert bakteppe, er det ikke mangel på flotte scener fra både Tromsø by og naturen rundt.

Mye av handlingen finner sted i idylliske Grøtfjorden, noen mil utenfor byen. Her kan du nyte både vakre strender og bestige majestetiske fjelltopper. Gjør som hovedrolleinnehaverne og ta en tur med Fjellheisen. På toppen venter den beste utsikten over Tromsø, samt muligheten for topptur til fjellet Fløya som ligger 671 moh. Tromsø sentrum har også mye å by på, blant annet den ikoniske Ishavskatedralen og Polarmuseet. En slager for hele familien!

IMDb: 7,3


Hawaii Oslo 2

Hawaii Oslo – Oslo

Erik Poppes storfilm fra 2004 er en hylles til Oslo, og spesielt Grünerløkka. Fem sterke historier om kjærlighet flettes inn i hverandre og ender i samme gatekryss på Grünerløkka på årets varmeste dag.

Skal du feriere i hovedstaden i sommer, anbefales absolutt et besøk til dette yrende nabolaget. Gatekrysset i åpningsscenene er ved Nordregata og Schous plass, og er et perfekt utgangspunkt for å utforske Grünerløkka. Her kan du beundre historiske Deichmanske bibliotek – Norges eldste folkebiblioteksbygning, før du rusler oppover Thorvald Meyers gate som er proppfull av koselige små barer, spisesteder og butikker innhuset i pastellfargede bygninger. Sofienbergparken har en sentral rolle i filmen og er perfekt for en piknik i sola, mens en tur langs Akerselva byr på vakker natur og minner fra norsk industrihistorie.

IMDb: 7,0


Bølgen

Bølgen – Geiranger

Katastrofefilmen Bølgen handler hva som kan skje dersom Åkerneset raser ut i Storfjorden og forårsaker en massiv flodbølge. Vi følger geologen Kristian Eikjord (Kristoffer Joner) i hans forsøk på å evakuere den lille bygda Geiranger.

Til tross for filmens dramatiske skildring, er Geirangerfjorden en av Norges største og mest spektakulære turistattraksjoner – og det er ikke uten grunn at UNESCO har utpekt fjorden på sin prestisjefulle verdensarvliste. Her kan du oppleve alt fra uberørt natur og storslåtte fossefall til flotte fjellturer og billedskjønne båtturer. I filmen flykter folk fra bølgen opp Ørnevegen, en bratt vegstrekning bestående av 11 hårnålsvinger som tar deg opp 620 m.o.h og gir deg en utsikt over Geirangerfjorden du knapt kan drømme om.

IMDb: 7,0


Foto: Marius Vervik, Maipo Film/NRK
Foto: Marius Vervik, Maipo Film/NRK

Lykkeland – Stavanger

NRKs sukksesserie handler om oljeeventyret og skildrer hvordan livet i Stavanger ble snudd på hodet i kjølvannet av tidenes oljefunn på norsk sokkel. Oljebyen er en flott destinasjon hele året, og følger du i Lykkelands fotspor får du virkelig opplevd byen på sitt aller beste.

Det er naturlig å starte på oljemuseet, hvor du kan lære mer om hvordan Stavanger ble hovedsete for landets viktigste næring. En rusletur i Gamle Stavanger er et must, og her finner du en samling av 173 trehus som ble oppført på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet, samt Stavanger Maritime museum og Norsk Hermetikkmuseum. Området rundt Vågen spiller en sentral rolle i serien, og her ligger i dag uterestauranter og barer side om side langs vannkanten – det optimale sted å nyte noe godt å spise og observere det yrende folkelivet med andre ord.

IMDb: 7,8


PS: Husk at du kan ta med deg underholdningen på ferien! Se alle seriene og filmene over (pluss hundrevis av andre) i Altibox-appen. Les mer her.

Meny