’So long Marianne’, synger Leonard Cohen i den legendariske låta med samme navn. Men ingen strofer handler om lille Axel, som ble født på Hydra, men de siste 40 årene har vært tvangsinnlagt på Gaustad psykiatrisk. Se dokumentaren i vår inkluderte strømmetjeneste ‘Godt Norsk’.

Lille Axel og et kunstnerliv på Hydra

Med norske Marianne Ihlen som muse, levde Leonard Cohen bohemlivet på den greske idyllen Hydra, som fortsatt tiltrekker seg kreative sjeler etter 80 år. 

Malerkunstnere, poeter, forfattere og musikere skapte en bohemsk koloni på enkle, vakre, Hydra. Her, i postkort-vakre kulisser, vokste sønn av norske Marianne Ihlen og forfatter Axel Jensens (som forlot Ihlen og sin nyfødte sønn) opp. Lille Axel. 


Og Leonard Cohen, som var Mariannes kjæreste, ble Axels stefar. 
 

Strøm dokumentaren om Lille Axel i ‘Godt Norsk’ 

Sort-hvitt bilder tatt av Leica-kameraet til fotografen James Burke, har udødeliggjort kunstnerkolonien, og ettermælet til den greske øya kan males i vakre farger, med all den kunst- og kulturhistorie som sprang ut fra bohemene der. Men Hydra har definitivt sine mørke sider.

Og historien om lille Axel er en av dem:

Som 7-åring røykte og drakk den lille gutten, uten korreks fra mamma eller stefar. Som 15-åring ble han introdusert for LSD av sin biologiske far, som han knapt kjente. Som voksen har tilværelsen til Cohens stesønn vært alt annet enn fri: med nesten et halvt århundre som tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus. 


Dokumentaren ‘Lille Axel’ byr på møter med Axel som voksen, men hovedpersonen selv ønsker ikke å kommentere så mye. Mesteparten av historien hans fortelles av andre. Og den er sår. 


Myten om «kjærlighetsøya» Hydra får definitivt nyanser av den mørke sorten når historien om lille Axel formidles på film. 
 

 


Finn Godt Norsk under ‘strømmetjenester’ i tv-menyen din.

Tjenesten koster 0 poeng.

Meny