Lurer du hvordan du kan ferdes tryggere på nett? Her er vår sikkerhetsekspert, Tor-Inge Tjemslands beste tips.

«Noe av det viktigste vi som leverandør av nettjenester kan gjøre, er å sørge for at flest mulig er opplyst og klare til å stå imot de digitale truslene som treffer dem der ute».

Sikkerhetssjef i Altibox  Tor-Inge Tjemsland
Sikkerhetssjef i Altibox Tor-Inge Tjemsland

Det sier Tor-Inge Tjemsland. Han har jobbet med sikkerhet på nett i godt over 20 år og er i dag leder for sikkerhet i Altibox.

«Hackerne og svindlerne blir bare smartere og smartere. Derfor er det så viktig at folk flest holder seg oppdatert på hvilke signaler en bør være obs på», sier han.

Les mer om sikkerhet på nett hos Altibox

Samme metoder som for hundre år siden

Å bli svindlet eller hacket på internett er noe alle ønsker å styre unna, men i en travel hverdag er det likevel lett å tenke at «dette skjer uansett ikke med meg». Bør man egentlig være så sikker på det?

Tjemsland påpeker at metodene som brukes i dag i stor grad er de samme som har blitt brukt i flere hundre år, men at selve utførelsen har endret seg i takt med den teknologiske utviklingen i samfunnet.

«Det dreier seg fortsatt om de samme tingene som det alltid har gjort: svindlerne forsøker først å bygge tillit, deretter trigger de noen viktige følelser hos deg, som for eksempel medfølelse eller grådighet, før de til slutt gjerne gir deg så dårlig tid til å ta en avgjørelse at du ikke rekker å reflektere over hva som er i ferd med å skje», sier han og fortsetter:

«Før i tiden skjedde dette i form av tiggerbrev, salg av billige diamanter på gata eller arvebrev som dukket opp fra en fremmed onkel i Amerika. I dag har metodene blitt overført til den digitale verden».

 

Fem grep du bør ta

Mye er gjort om man bare er klar over de mest brukte svindelmetodene, mener Tjemsland. I tillegg er det noen enkle grep man kan ta for å være ekstra sikker 👇

1. Utvis en sunn skepsis

Sikkerhetssjefen sier du skal være skeptisk til folk som tar kontakt for å hjelpe deg med et problem – spesielt hvis du ikke er klar over problemet selv.

2. Unngå å koble alt til internett

«Alt som er koblet til internett er et potensielt angrepsmål for hackere og svindlere», sier Tjemsland.

Han mener derfor det er unødvendig å koble ting til nettet, med mindre man har et faktisk behov for det.

«I dag får du omtrent ikke kjøpt en brødrister uten at den skal kobles til wifi. Men behøver egentlig brødristeren din å være koblet til nettet for å få gjort jobben sin? Det gjør den selvfølgelig ikke, og derfor er det like greit å bare la den være frakoblet», sier han.

3. Oppdater, oppdater, oppdater!

«Du bør være flink til å oppdatere alt du har som er koblet til internett – både apper og fysiske produkter», sier Tjemsland.

Når det blir oppdaget en svakhet i sikkerheten til et program, vil utviklerne gå i gang med å rette opp feilen med en gang. Programmet må da oppdateres om man skal ha tilgang på den siste utviklingen.

4. Fjern ting du ikke bruker

«Ett av de enkleste og mest effektive tiltakene du kan gjøre, men som veldig ofte blir glemt, er å ta bort alt digitalt du ikke lenger bruker», sier Tjemsland.

Det inkluderer å slå av gammelt utstyr, slette gamle programmer og fjerne registrerte kontoer på internettjenester som ikke lenger er i bruk.

Sikkerhetssjefen sier du skal være skeptisk til folk som tar kontakt for å hjelpe deg med et problem – spesielt hvis du ikke er klar over problemet selv.

5. Spør om hjelp

Hvis du lurer på om du er i ferd med å bli lurt – søk på e-posttittel eller noe av innholdet i Google. Det er stor sannsynlighet for at andre også har blitt utsatt for samme svindel. Eventuelt spør et familiemedlem eller en venn, eller ta kontakt med kundeservice hos den som visstnok har kontaktet deg for å sjekke om det du har fått faktisk er fra dem.

– En del av arven vår

Tjemsland presiserer at ingen står alene i kampen mot nettskurkene. Som sikkerhetssjef i Altibox jobber han utrettelig for å sørge for at alle som nyter godt av Altibox sine tjenester er så sikre som mulig – døgnet rundt:

«Vårt hovedfokus er å sikre at alle kunder med Altibox-produkter skal være trygge på nett, at data som er lagret hos oss ikke kommer på avveie og at systemene våre aldri skal være nede», sier han.

Altibox er del av et konsern med bakgrunn i kraftbransjen. Der var systemene så avanserte, og konsekvensene av nedetid så store, at sikkerhet fikk en naturlig plass i førersetet. Dette har kundene stor glede av, mener Tjemsland.

«Sikkerhet ligger i ryggmargen vår. Det er rett og slett en del av arven vår. Systemene våre skal være trygge og stabile til enhver tid», sier han avslutningsvis.

Meny