De fleste håpet nok at høsten skulle bety ’tilbake til normalen’. Men det ser ut til at vi må finne oss til rette i den nye hverdagen, en stund til. Få best mulig opplevelse av hjemmekontoret med maks hastighet på hjemmenettet. Her er våre beste tips for å utnytte hastigheten på bredbåndet ditt.

Med rotasjon på kontoret, og oppfordring til å minimere bruken av kollektivtransport i rushtiden, er hjemmekontor blitt en naturlig del av manges hverdag. Samtaler som tidligere fant sted ved skrivebordet, og møter på stillerom over en kaffekopp, tas nå digitalt. Da er det ekstra viktig med et velfungerende internett.

Slik utnytter du hastigheten best mulig

«Det er mange forhold i boligen til den enkelte som påvirker opplevd hastighet på nettet. Både utstyr og plassering av dette, spiller en stor rolle i hvor godt du får utnyttet hastigheten fra fiberkabelen», sier produktsjef i Altibox, Even Karlsen.

For maks utnyttelse av bredbåndshastigheten kommer han med en tydelig anbefaling:

«Bruk nettverkskabel i pc-en, spillkonsollen eller tv-en dersom du vil utnytte hastigheten på bredbåndet ditt fullt ut. Hvis du har en bredbåndshastighet som er over 100/100 må nettverkskabelen som brukes være tilpasset hastigheten på bredbåndet. En gammel Cat5-kabel vil nemlig ikke gi deg maks hastighet», forklarer Karlsen.

Med høyere trøkk på nettet enn vanlig, er det et smart valg å kable enkelte enheter, slik at wifi-kapasiteten ikke svekkes ved nedlastning av mye data, strømming og surfing samtidig. Produktsjefens anbefaling er da å bytte Cat5-kabelen med en såkalt Cat5e- eller Cat6-kabel, som du finner i de aller fleste elektronikkbutikker.

 

Smart plassering og Google Nest Wifi

Betongvegger, etasjeskiller, skap og dører; alt er med på å svekke wifi-signalet. Ønsker du best mulig trådløsopplevelse, bør ruteren være plassert i fri sikt til enheten som brukes. De fleste vil sitte der de ønsker i hele hjemmet, og sverger til trådløst nett.

Nest Wifi har løst dette problemet for mange.

Løsningen som Altibox tilbyr i samarbeid med Google består av en eller flere wifi-enheter som sammen med bredbåndet gir stabilt og godt nett der det trengs.

«Noen har kanskje skikkelig bra trådløst nett i stua, fordi den er plassert nær ruteren, mens i kjellerstua kan wifi-en være treg. Med Nest Wifi-punktene plassert rundt om i huset, distribueres det trådløse signalet jevnt over i boligen, slik at dekningen blir stabil og god i hele hjemmet», forklarer Karlsen.

«Et stort hus trenger gjerne to eller flere wifi-routere som jobber sammen for å gi ønsket dekning, mens i en leilighet kan det holde med en wifi-router for å gi tilfredsstillende signal», sier Karlsen.


Slik sikrer du raskest mulig hjemmenett

1. Koble enheten du bruker mye, som spillkonsoll, pc, tv, eller lignende, med nettverkskabel.
Laster du ned mye data samtidig, som for eksempel oppdateringer på mobil og pc, i tillegg til at det strømmes tv, film og musikk? Da senkes hastigheten på det trådløse nettet for hver enkelt bruker. Dersom du har enheter som krever mye båndbredde er det en sterk anbefaling å bruke nettverkskabel, heller enn trådløst nett.

2. Bruk Google Nest Wifi til å forsterke det trådløse signalet ditt.
Dersom boligen din er stor, og du ønsker god og stabil trådløsdekning i alle rom, anbefales bruk av to eller flere Google Wifi-routere. Den enheten du bruker vil koble seg til nærmeste wifi-enhet, for å gi deg raskt og stabilt nett der du trenger det.

Les mer om tv og internett >

Meny