Etter å ha hørt historien om ‘The Tinder Swindler’, har flere fått øynene opp for hvordan svindlere bruker internett for å utnytte andre. Å bli svindlet eller hacket på internett er noe vi alle ønsker å styre unna, men i en travel hverdag er likevel lett å tenke ‘men det skjer jo ikke med meg’. Derfor har vi samlet noen lette, men viktige grep du kan ta for å være trygg på nett.

Produktsjefens topp tips

Marius Rygg Ekeland er produktsjef for sikkerhet og e-post. Han gir oss hans fire topp tips:

1. Oppdater datamaskinen, pc-en og nettbrettet med siste programvare. Oppdateringene inkluderer ofte viktige sikkerhetsoppdateringer.

2. Ikke trykk på lenker i mail eller SMS fra avsendere du ikke kjenner til. Hvis du får en melding eller mail om et tilbud eller en gevinst som er for godt til å være sant, er det som regel ikke reelt. Slett alltid slike meldinger!

3. Ha alltid et godt passord på wifi-nettet ditt. Det bør inneholde både tall og symboler, i tillegg til små og store bokstaver. Passordet bør være langt, og det kan gjerne bestå av setninger. Enda tryggere blir det hvis du bruker dialekt!

4. Ikke oppgi personlige data som personnummer, kontonummer, bankbrikke og passord til andre.

Sikkerhetssjefens kloke råd

Tor-Inge Tjemsland er leder for sikkerhet i Altibox. Han påpeker viktigheten av å aldri overføre penger til personer du møter på nett – uansett hvor troverdige de virker.

“Du kan dessverre ikke stole på at alle har gode intensjoner, sier Tjemsland.”

 

Tjemsland understreker at du også bør være skeptisk til folk som kontakter deg for å hjelpe med et problem – spesielt hvis du ikke er klar over problemet selv. Hvis de påstår de må laste ned et program for deg, eller ber om å ta kontroll over datamaskinen din, bør du avslutte samtalen. Ta heller kontakt med organisasjonen de sier de kommer fra på egenhånd.

Sikkerhetssjefen påpeker at et av de enkleste sikkerhetstiltakene ofte blir glemt. Han oppfordrer til å ta bort alt digitalt du ikke bruker, for da reduserer du muligheten for å bli hacket. Han spesifiserer dette med tre viktige grep du kan ta:

1. Et viktig tiltak er å koble fra internett på utstyr du ikke bruker lenger. Nå er det ikke bare datamaskiner og gamingutstyr som er vanlig å koble til internett, men også panelovner, lyspærer – og mye mer.

2. Slett programmer du ikke bruker lenger, og slå på automatiske oppdateringer på programmene du fortsatt bruker.

3. Slett profiler og brukerkontoer på nettsider du ikke bruker. Dersom en tjeneste en gang blir hacket, er det sannsynlig at brukernavn og passord fra kontoen vil bli testet for å logge på andre sider eller apper.

Les mer om ulike svindelmetoder på nettvett.no her:

Kundeservice-sider

Vil du ha tips eller hjelp med internett, kan du sjekke ut vår kundeservice-side her>