Bruse har et klart og tydelig samfunnsoppdrag i Hallingdal. Vi skal sørge for at innbyggerne, bedriftene og hyttehallingen får tilgang på superraskt og driftssikkert internett. Internett er pulsåren fra verden og til oss som bor i Hallingdal. God internettilgang er kritisk infrastruktur på lik linje med strøm og vann. Våre eiere har satt oss til å forvalte verdien av god bredbåndstilgang på vegne av innbyggerne i Hallingdal.
Gode energiløsninger er viktig i det grønne skiftet som er avgjørende for å nå våre klimamål. Solkraft og elbil-ladeløsninger er viktige bidrag i dette. Bruse tilbyr nå også løsninger for solcelleanlegg og elbil-lading for næringsbygg, garasjeanlegg, private- og fritidsboliger.
Velkommen til Bruse.
Svein Solhjell
Daglig leder i Bruse
Visste du at..
– Bruse er eid av Vidju Holding (Hallingdal Kraftnett)
og Hemsedal Energi, dvs indirekte eid av kommunene i Hallingdal
– Hovedkontor på Gol
– Leverandør av solcelleanlegg og ladeanlegg til privatkunder, fritidskunder og næringslivet
– Nærmer seg 100 millioner i årlig omsetning
Åpenhetsloven – redegjørelse 2022 for Vidju Holding-konsernet
1 Generell beskrivelse
Vidju Holding («Vidju») er organisert som et konsern, bestående av morselskapet Vidju Holding AS og datterselskapene Hallingdal Kraftnett AS, Bruse AS, Vidju Eiendom AS, Snøgg Fiber AS, Halling Konsult AS, Hallingdal Teleservice AS og Hallingdal Bio Energi AS.
Vidjus misjon er å bygge og drifte infrastruktur til bærekraftige samfunn. Vidju skal være et foregangsselskap når det gjelder ansvarlig og bærekraftig drift, samtidig som Vidju støtter opp om et større samarbeid i bransjen for å løse felles utfordringer knyttet til dette arbeidet. Vidju følger «Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold» (åpenhetsloven), som pålegger større virksomheter å gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å unngå negative konsekvenser for menneskerettigheter, og anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet og i virksomhetens leverandørkjede.
Loven bygger på OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper og FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP), som er de internasjonale standardene på feltet og som også ligger til grunn for lignende lover i andre land og regelutvikling i EU.
Datterselskapet Hallingdal Kraftnett, er et av eierselskapene i Nettalliansen som har felles initiativ med tanke på bærekraft i sine anskaffelser som vi deltar i. Gjennom disse anskaffelsene bidrar vi til å etablere rutiner hos våre leverandører for å få gode rapporter på vårt fotavtrykk, og at våre leverandører også jobber med bærekraft og åpenhet internt.
Byggebransjen, herunder de byggtekniske fagene, har flere risikomomenter ved virksomheten med tanke på både arbeidsforhold i Norge og Europa og forholdene som produkter og komponenter produseres under i Øst-Europa og Asia. I dette notatet redegjør vi for vårt arbeid med aktsomhetsvurderinger knyttet til menneskerettigheter, anstendige arbeidsforhold og etisk handel i tråd med kravene i åpenhetsloven.
For å tilfredsstille loven og de internasjonale standardene, gjennomføres følgende prosess:
1. Forankre ansvarlighet i virksomhetens retningslinjer 2. Kartlegge og vurdere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold som virksomheten enten har forsaket eller bidratt til, eller som er direkte knyttet til virksomhetens forretningsvirksomhet, produkter eller tjenester gjennom leverandørkjeder eller forretningspartnere 3. Iverksette egnede tiltak for å stanse, forebygge eller begrense negative konsekvenser basert på virksomhetens prioriteringer og vurderinger. 4. Følge med på gjennomføring og resultat av tiltak 5. Kommunisere med berørte interessenter og rettighetshaver om hvordan negative konsekvenser er håndtert 6. Sørge for eller samarbeide om gjenoppretting og erstatning der det er påkrevd
1.1 Hva driver vi med, og hvem var våre leverandører i 2022? Konsernet har hovedkontor på Geilo, med avdelinger på Ål, Gol, Nesbyen og Flå. Virksomheten skjer hovedsakelig i Hallingdal.
2 Forankring av ansvarlighet
Vidjus styrende dokumenter skal sørge for at våre retningslinjer er integrert i alle selskap i konsernet. Vidju skal stille de samme krav til våre leverandører og deres underleverandører. Vidju innfører en egen konsernpolicy for ansvarlighet for rettferdige arbeidsforhold, menneskerettigheter og korrupsjon med oppfølgingstiltak for å sikre at menneskerettighetene og arbeidsrettskravene blir fulgt. Det er forventet at risikoene som er og vil bli avdekket gjennom aktsomhetsvurderinger vil stille nye krav til innhold i våre policyer. Dette vil bli håndtert i internrevisjoner som en del av det pågående arbeidet med kontinuerlig forbedring. Vi arbeider kontinuerlig med å inkludere hensynet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i våre interne rutiner og retningslinjer.
3 Særlige risikoområder
Innkjøpsprosessen og risikovurderinger av leverandører er viktig i arbeidet med å fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vidju er klar over at det finnes risikoprodukter hvor uregelmessigheter kan forekomme i vår verdikjede, selv om arbeidet er nylig igangsatt. Vi legger OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv til grunn for vårt arbeid. Vi har ikke prioritert leverandørene vi har gjennom vårt eierskap i Nettalliansen i aktsomhetsvurderingene. Vidju har i dag ikke en fullstendig oversikt over alle sine leverandører og samarbeidspartnere. Vi vil i vårt videre arbeid kartlegge leverandørkjeden og gjøre et utvalg av disse for videre oppfølgning og undersøkelser. Metode for dette arbeidet er ikke valgt.
Utvalgte leverandører vil bli bedt om å redegjøre for:
Leverandørene vurderes på bakgrunn av besvarelsene, samt basert på hvilke land selskapet, produksjonen og underleverandørene befinner seg i. Prosessen er under utvikling og forbedring, slik at selskapenes risikoscore over tid vil bli mer nøyaktig.
Arbeidet med å kartlegge og vurdere negativ påvirkning og skade i vår verdikjede tar utgangspunkt i selskapets hovedprosess for kjernevirksomhetene nettdrift (kraft og fibernett). Både risiko knyttet til egen virksomhet og leverandørleddet er vurdert på bakgrunn av faktisk rapportering, mens risikovurderinger knyttet til verdikjeden bakover etter første og andre leverandørledd er basert på undersøkelser av åpne kilder.
På følgende områder er det avdekket særlig risiko knyttet til Vidjus direkte eller indirekte påvirkning gjennom vår virksomhet og verdikjeden:
Konfliktmineraler
Transport
Metaller (stål, kobber, aluminium)
Arbeids- og ansettelsesforhold hos underentreprenører
Arbeids- og ansettelsesforhold hos leverandører og produsenter
Teknologikomponenter
Vidju har en kompleks verdikjede, med mange ledd og leverandører. Dette er i seg selv en risiko fordi det gjør det vanskeligere å ha full oversikt over flyten av materialer, varer og tjenester. I hovedsak gjelder dette metaller og mineraler som har høyere risiko for menneskerettighetsbrudd. Det er også risiko for tvangs- og barnearbeid i disse verdikjedene. I tillegg ser vi at teknologisk utvikling av de mer etablerte fagene også fører risikoen ved høyteknologiske komponenter inn i vår tradisjonelle verdikjede. Innen for eksempel overvåkning og nettstyring ser vi økt andel «smarte» komponenter og sensorer som gir et ytterligere komplekst risikobilde. Bruken av arbeidskraft, både i egen virksomhet og i form av underentreprenører, er et område hvor det er risiko for potensielle brudd på grunnleggende arbeiderrettigheter, anstendige arbeidsforhold, forhold knyttet til HMS og likestilling på arbeidsplassen. Transport er et viktig risikoområde fordi Vidjus leverandørkjede er global og består av mange ledd, hvor både materialer, komponenter og ferdige produkter skal fraktes over landegrenser.
4 Varslingskanal
Brudd på våre etiske retningslinjer kan meldes i konsernets kvalitetssystem.
5 Veien videre
Siden konsernets største leverandører ofte er grossister med svært mange underleverandører, er det vurdert at den største generelle risikoen ligger der. Nettalliansen fungerer som innkjøpssentral for vår største virksomhet, Hallingdal Kraftnett. Det vil gjennomføres en gjennomgang av våre største leverandører og underentreprenører basert på omsetning. Alle kontrakter skal inneholde krav til leverandørens egenerklæring, og overholdelse av våre etiske regler for leverandører.
Underentreprenører Bygg og anlegg er en næring der risiko for arbeidslivskriminalitet er høy, og våre underentreprenører blir derfor prioritert med tanke på tiltak og oppfølging. Ansettelsesavtaler, lønnsvilkår, kompetanse og arbeidsmiljøvilkår er viktige fokusområder som Vidju som oppdragsgiver skal påse at etterleves fullt ut og til enhver tid. Vidjus største innkjøp av arbeidskraft og tjenester, er i form av underentreprenører til grave- og byggearbeider, og enkelte større totalentrepriser.
Prosjektledere har en viktig rolle i å sikre at disse forstår og etterlever Vidjus krav, både i form av krav i kontrakter og i praksis. Opplæring av prosjektledere er et viktig område for å kunne iverksette tiltak og sikre etterlevelse. Revisjon kan utføres i regi av Vidju, dersom det er behov for dette og adgang til revisjoner er nedfelt i kontrakt. Dersom vi avdekker feil, mangler eller brudd på lover, regler og våre etiske retningslinjer, får underentreprenørene og leverandørene en frist til å rette opp forholdene.
Identifiserte tiltak internt i Vidju:
Økt dialog med grossistleddet om deres rolle i verdikjeden
Opplæring i selskapets arbeid med menneskerettigheter for alle innkjøp
Overvåke gjennomføring og resultater
Vi har et godt samarbeid med våre leverandører og forretningsforbindelser. Vi gjennomfører vurderinger i forbindelse med inngåelse avtaler og oppfølging av disse. Dersom det avdekkes brudd på grunnleggende menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold involverer vi rettighetshavere og de som er påvirket, inkludert arbeidstakere og fagforeninger.
Erfaringer fra dette arbeidet vil brukes til forbedring av prosesser og resultater i fremtiden.
6 Rapportering og offentliggjøring av informasjon
Morselskapets administrasjon og Nettalliansen har gjennomført innledende aktsomhetsvurderinger, og vil gjennomføre stikkprøver og leverandørrevisjoner. Årsrapporten for 2022 vil for første gang inneholde redegjørelse i tråd med kravene i åpenhetsloven, herunder vårt arbeid med aktsomhetsvurderinger og oppfølging av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i vår virksomhet og verdikjede. Henvendelser og spørsmål knyttet til Vidjus arbeid med menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold kan rettes til kontakt@vidju.no eller leveres som fysisk brev, og vil besvares senest tre uker etter at henvendelsen er mottatt.