Bare fiber som gjelder i Lykkja

Det er en klar morgen i Lykkja i Hemsedal. Sola har lagt sitt slør over Skogshorn og landskapet bretter seg ut i all sin vinterprakt. Olav Wollebæk Veslestølen er akkurat ferdig med dagens første runde i fjøset. Sauene har fått stell og lamaene frokost. Her på Veslestølen gård bor det fire generasjoner og for Olav er det helt avgjørende med en moderne infrastruktur når han har valgt å bosette seg såpass langt til fjells.

Etter mange travle år i Oslo, satte Olav og kona Solveig Rye Veslestølen i 2006 kursen hjem igjen til Hallingdal. Med småfolk på vei var det naturlig å flytte nærmere familie og en roligere hverdag. Gården i Lykkja ble deres hjem, og det sammen med både mormor og oldemor til barna.

«Med jobber der vi kan gjøre det meste over nettet, fungerer et liv her i Lykkja optimalt.
Imidlertid har ikke veien til innlagt fiber vært knirkefri», smiler Olav lurt.

Olav er maskiningeniør og tegner blant annet søppelforbrenningsanlegg til cruiseskip i hele verden. Han er avhengig av å kunne sende store filer via skya, men dette har til tider tatt opp mot et halvt døgn. «Først hadde vi radio-bredbånd fra Storefjell på Golsfjellet, før det ble ADSL via telefonlinjen.
Imidlertid gjorde vinden og regnet i området nettet ustabilt og til tider fraværende. Det var ikke de beste arbeidsforholdene», ler Olav.

I all sin iver for lokalsamfunnet tok Olav saken i egne hender. Han samlet Lykkja-folket til et møte med Bruse og Hemsedal Energi hjemme på Veslestølen.

Fiberen vår kommer nå via kabel fra Golsfjellet. Sammen med Hallingdal Kraftnett og Hemsedal Energi, har Bruse strukket mer enn 15 kilometer med fiber helt opp hit. Samtidig har de tenkt langsiktig ved å la fiberen gå innom ulike hyttefelt. Kombinasjonen av offentlig støtte til utbygging i grisgrendte strøk og en lokal leverandør i Bruse og Hemsedal Energi, har ført til at vi nå har fiber». Olav avslutter praten med å skru ned parabolen på veggen. Nå er det bare fiber som gjelder i Lykkja.