Nevropsykologer på nett

På Dalen gård i Hovet har låven gått fra å romme husdyr til å bli et av landets nevropsykologiske poliklinikker. Her vokste Knut Dalen opp med å hoppe i høyet, og i 2010 gjorde han et annet sprang. Professoren sa opp jobben ved Universitetet i Bergen, tok med seg kona Nina Dalen og skapte en moderne arbeidsplass i hjembygda.

Det er en stille morgen i Hovet. Postmannen er ute på sin faste rute, og den lokale Coop´n har traktet kaffe til morgenfriske kunder.
Livet er som det skal på bygda. Men nede i krysset er det et skilt som stikker seg ut.

«Det er artig at vi har fått vårt eget skilt med Nevropsykolog på, og nå unngår vi at pasientene kjører for langt. I løpet av året har vi nemlig besøk fra over 40 kommuner i landet; vi er de eneste med vår kompetanse mellom Oslo og Bergen. Mye av arbeidet vårt er avhengig av internett.
Derfor kan vi like godt sitte i Hovet, som inne i byen», forteller nevropsykolog Nina.

En nevropsykolog har kort oppsummert spesiell kompetanse på alt som har med hjernen å gjøre. Det kan være alt fra konsentrasjonsvansker, ADHD, slag til ulike komplikasjoner etter hodeskader. Knut og Nina har både voksne og barn som pasienter. Ved siden av å drive egen klinikk har de mange baller i lufta. Knut er ofte på farten i rollen som rettspsykolog, og Nina har ulike verv innen fagfeltet sitt – både nasjonalt og internasjonalt. Denne vinteren har de også skrevet en ny lærebok for psykologstudenter.

Hverdagen vår er travel, men spennende. Vi er helt avhengige av å ha et nett som fungerer knirkefritt. All deling av journaler og dokumenter, samt kommunikasjon med øvrige organer foregår over nettet. Vi har også en god del videokonferanser, og da må bildeoverføringen være optimal. Med lokalt fiber fra Bruse går dette av seg selv, og vi kan fokusere på arbeidet», sier Knut. Han syns det er godt med en infrastruktur i bygda der alt fungerer som det skal.

Når ekteparet Dalen virkelig skal slappe av, tar de en tur til Birgitstølen.
«Her er det ingen dekning, men rom for bøker og besøk. Dette utgjør en tidslomme for oss. Det er deilig å også ha et fristed der vi ikke jobber», avslutter Nina.